31 Temmuz 2009 Cuma

SPORUN FAYDALARI

SPORUN FAYDALARI

Her yaşa göre sporun faydaları

Spor, çocuk ve gençlerde mutluluk, öfkeyi kontrol edebilme, saldırganlığı frenlemeye yardımcı oluyor. Erişkinlerin, dinç ve dinamik görünmelerini, sağlıyor.

Spor rolü özellikle çocuklarda sosyal ilişkileri arttırmada ve yaşıtları ile daha iyi arkadaşlıklar kurmada büyük bir yer tutuyor.

Bu yaş gruplarında sorumluluk duygusunun yanı sıra, öfkeyi kontrol edebilme, saldırganlığı frenlemede sporun göz ardı edilemeyecek etkisi bulunuyor.

Çukurova Üniversitesi Mediko Sosyal Birimi Psikiyatri Uzmanı Sabri Yurdakul,sporun faydaları hakkında şunları söyledi: "Spor yapan çocuklar, enerjilerini sporla boşalttıkları için dersin başına oturduklarında daha verimli çalışır ve boşa vakit geçirmezler. Yaşıtlarına göre daha az hastalıklara yakalanır ayrıca, daha çabuk iyileşir. Takım ruhuna sahip oldukları için de yalnızlık hissetmez ve kendilerini dinleyecek bol zamanları kalır. Gençlik döneminde de bu çağın dinamizmini sporla değerlendirdikleri için alkol ve sigaradan uzak kalırlar. Gençliğin aşırı heyecanını spora aktarmak, olaylara yaklaşımlarda daha serinkanlı olmayı sağlar. Aynı zamanda gençler için çok gerekli olan kendine güven duygusu ve ifade yeteneği artar. Yediklerine, içtiklerine ve uykularına dikkat ettikleri için de iyi beslenir."

Unutkanlığa karşı

Sporun yaşlılar için ise faydası sadece bedensel yetilerle sınırlı kalmıyor. Bu yaş grubundakiler için çok önemli olan ruh haline de etki edebiliyor.
Yurdakul, yaşlılar söz konusu olduğunda sporun faydalarını şöyle sıraladı: "Spor yapan yaşlılar, bu yaş grubunda sık görülen depresyona daha az yakalanır, kendilerini yalnız ve mutsuz hissetmezler. Fiziksel kapasitelerini ileri yaşlara kadar muhafaza ettikleri için kemik erimesi, kalp damar hastalıklarına daha az yakalanırlar. Dinç yapıları ile toplum içinde sevilen kişiler haline geldikleri için, evredekilerin takdirini kazanırlar. Yaşlıların beyin aktivitelerini artıran spor, unutkanlıkları da azaltır."

Spor hekimleri bu süreci detaylı bir biçimde açıklayabiliyorlar.Dayanıklılı k, hareketlilik, güç ve hızdan oluşan doğru karışım, iç organların genel iyiliğini sağlıyor ve doğal yaşlanmayı geciktiriyor.

Omurilikten gelen sinir uyarıları (1) beyincik tarafından (2) koordine edilir. Limbik sistem (3) kas hareketlerini motive eder. Büyük beyin (4) bunları detaylı olarak yönlendirir ve sinir uyarılarını omuriliğe (5) ve kaslara gönderir.

(6) Kas yapısı: Kas hücreleri sayısı 20-70 yaşlar arasında yüzde 20-40 kadar azalıyor.Güç ve dayanıklılık egzersizleri bu yaşlanma sürecini durduruyor ve yoğun bir damar ağının oluşumuna
yol açar.

8-Kemikler:Düzenli egzersiz, yaşlanma sürecinde azalan kemik kütlesi aynı oranda arttırıyor:
yılda % 1 oranında.
9-Bağışıklık sistemi:Düzenli ve dozunda hareket vücudun bağışıklığını arttırıyor.Buna karşın, ağır hareketler vücudu enfeksiyonlara karşı zayıflatıyor.

10-Akciğerler:Dayanıklılık egzersizleri; akciğerin oksijen alınımı, kirli hava değişimini ve kan dolaşımını iyileştiriyor.Böylece vücuda toplam olarak daha fazla oksijen giriyor.
11-Kan:Spor, kanın akışkanlığını arttırıyor.Ayrıca kandaki yağ değerleri, arteriosklezoris tehlikesini azaltacak yönde değişiyor.Haftada bir kilometre koşulduğu takdirde, yararlı HDL-kolesterini desilitrede 0,2 mg oranında artırıyor.
12-Kalp:Doktorlar, dayanıklılık egzersizlerinin kalp üzerindeki etkisine "ekonomikleşme" diyorlar.Çünkü, nabız frekansı ve tansiyon düşüyor ama kalbin hacmi artıyor.Böylece kalp daha az youluyor ve oksijen ihtiyacı azalıyor.
13-Refleksler:Jimnastik hareketleri, kastaki açılma alıcılarından omuriliğe giden sinirsel mesajların gidiş hızını arttırıyor.İnsan, böylece, daha çabuk tepki verir hale geliyor.
14-Hormonlar:Spor, dokuların vücudun doğal insülinine daha hassas hale gelmelerini sağlıyor.Böylece ileri yaşlarda şeker hastalığının ortaya çıkmasını engelliyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder